Juhani Pallasmaa

Juhani Uolevi Pallasmaa (1936.) je finski arhitekt i bivši profesor arhitekture i dekan na Sveučilištu za tehnologiju u Helsinkiju. Među mnogobrojnim akademskim i stručnim pozicijama izdvajamo ravnanje Muzejom finske arhitekture 1978. – 1983. i vođenje Instituta za industrijsku umjetnost u Helsinkiju. Osnovao je vlastiti arhitektonski ured – Arkkitehtitoimisto Juhani Pallasmaa KY – 1983. u Helsinkiju. Od 2001. do 2003. bio je gostujući profesor arhitekture na Sveučilištu Washington u St. Louisu, a 2013. dobio je počasni doktorat tog sveučilišta. Od 2010. do 2011. Pallasmaa je radio kao Plymov profesor na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign, a od 2012. do 2013. bio je stipendist na Taliesinu Franka Lloyda Wrighta. Pallasmaa je držao predavanja u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Izložbe finske arhitekture, planiranja i vizualnih umjetnosti, kojih je on bio kustos, prikazane su u više od trideset zemalja, a napisao je brojne članke o kulturnoj filozofiji, psihologiji okoliša i teorijama arhitekture i umjetnosti. Mnogi njegovi članci prvi su put objavljeni u ARK-u (The Finnish Architectural Review).
Među brojnim Pallasmainim knjigama o arhitektonskoj teoriji je The Eyes of the Skin – Architecture and the Senses, knjiga koja je postala klasik arhitektonske teorije i obavezna je literatura na tečajevima u mnogim školama arhitekture diljem svijeta.
Izbor Pallasmaaovih eseja prevedeni su na engleski i objedinjeni u knjizi Encounters – Architectural Essays (Helsinki, 2005.), koju je uredio Peter MacKeith. Knjiga je ušla u uži izbor za RIBA International Book Award 2005.
Godine 2006. za Pallasmaain 70. rođendan izdana je knjiga Arhipelag - Eseji o arhitekturi, a uredio ju je Peter MacKeith. Zbirka sadrži eseje 23 autora, a svi su povezani s Pallasmaom ili MacKeithom. Među njima su: Karsten Harries, Dan Hoffman, Steven Holl, Colin St. John Wilson i Daniel Libeskind. Pallasmaa je član Finskog udruženja arhitekata i počasni član Američkog instituta arhitekata. Tijekom proljeća 2010. Pallasmaa je, zajedno s američkim dramatičarom Leighom Fondakowskim, bio istaknuti gostujući predsjedatelj Imagine Funda na Institutu za napredne studije na Sveučilištu Minnesota. Pallasmaa je bio član žirija za Pritzkerovu nagradu za arhitekturu 2014. i nagradu The Daylight 2020. i 2022. godine.

 

Dag Boutsen

Dag Boutsen bivši je dekan Fakulteta arhitekture KU Leuven s kampusima u Bruxellesu i Gentu. Dag je belgijski arhitekt s velikim iskustvom u participativnom projektiranju s realiziranim projektima u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Njegovo iskustvo rada u timu naraslo je kroz 20 godina rada s Lucienom Krollom na brojnim stambenim i školskim zgradama, koje su nastale putem participativnih radionica. Potraga da disciplinu arhitekture smjesti na pravo "mjesto", kao jednu od brojnih drugih sveučilišnih disciplina, je ono što Daga pokreće od 2009. godine: društveni položaj, istraživački potencijal kao i element obrazovanja.

Kao bivši dekan Arhitektonskog fakulteta, koji je na jednom od najstarijih, istraživački najusmjerenih i međunarodno vrlo visoko rangiranih sveučilišta u Europi i šire, izgradnju ove pozicije struke smatra svojom glavnom zadaćom. Zajedno s brojnim kolegama s Fakulteta izravno i neizravno sudjelovao je u aktivnostima vezanim uz EAAE ili EAAE bliskim temama. Dag i njegovi partneri sudjeluju još i na doktoratima iz oblikovanja, CA²Re-konferencijama, ADAPT-r, ARENA, istraživanjima, eCAADe, eksperimentalnim nastavnim planovima i programima, obrazovanju u više kampusa, nomadskim školama, europskim razmjenama, prekomorskim suradnjama i međunarodnim radionicama.

 

Benjamin Hossbach

Benjamin Hossbach, rođen 1966., registrirani je arhitekt u Berlinu i osnivač i partner tvrtke [phase eins]. Od 1998. [phase eins] je jedan od vodećih njemačkih ureda za organizaciju i provođenje natječaja u područjima arhitekture, urbanizma i srodnih disciplina, a aktivna je diljem svijeta i poznata je po svojoj kvaliteti i iskustvu. Benjamin Hossbach je član BDA (Savez njemačkih arhitekata) i raznih stručnih povjerenstava, autor znanstvenih publikacija, gost predavač na raznim sveučilištima i član stručnih povjerenstava u međunarodnim arhitektonskim natječajima.

 

Christos Christodoulou

Christos Christodoulou rođen je u Nikoziji 1973. Studirao je arhitekturu na Sveučilištu Manchester Metropolitan. Diplomirao je kao BA (Hons.) u arhitekturi 1995. i B.Αrch. 1997. Na sveučilištu, glavno područje njegova istraživanja i proučavanja bio je urbanizam, kontekstualizam i interpolacija novih zgrada u postojeće urbano tkivo. Od 1997. do 2000. radio je kao arhitekt pripravnik u tvrtki Tyler&co Architects u Manchesteru. Bio je uključen u projekte u Velikoj Britaniji, Škotskoj, Rusiji, Njemačkoj, Estoniji, Grčkoj i Litvi. Godine 2000. preselio se na Cipar i radio u lokalnim arhitektonskim uredima do 2002. Radio je i kao pripravnik za gradsku općinu Nikozije i glavni plan Nikozije 2003.-2004. Od 2003. je osnivač i direktor Simpraxis Architects, s fokusom na stambenim, komercijalnim i javnim projektima. Dobitnik je nekoliko nagrada na međunarodnim arhitektonskim natječajima, a njegovi su radovi objavljeni u knjigama i časopisima. Član je RIBA-e, ARB-a, ETEK-a (Tehničke komore Cipra), a radio je i u CAA (Udruženje ciparskih arhitekata).

 

Dubravko Bačić

Dubravko Bačić docent je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima iz područja organizacije projektiranja, tehnologije gradnje i graditeljske baštine. Ovlašteni je arhitekt, kao samostalni djelatnik od 2008. godine, akreditiran je i za konzervatorske radove na graditeljskoj baštini od strane Ministarstva kulture RH. Njegova profesionalna praksa obuhvaća projekte obiteljskih kuća, projekte i konzultativne usluge arhitektonske baštine i razne adaptacije.
Sudjelovao je u nekoliko međunarodnih istraživačkih projekata koje je financirala EU te je objavljivao članke i eseje u hrvatskim arhitektonskim časopisima i znanstvenim časopisima. Njegovi znanstveni interesi usko su povezani s njegovim akademskim i stručnim djelovanjem, a svoj rad redovito izlaže na domaćim i međunarodnim skupovima. Aktivan je u Vijeću arhitekata Europe (Bruxelles) više od desetljeća, a trenutno služi svoj peti mandat kao član Izvršnog odbora ACE zadužen za Područje 1 – Pristup profesiji. (Izvor fotografije: Večernji list)

 

Rajka Bunjevac

Rajka Bunjevac je od 2020. god. predsjednica Hrvatske komore arhitekata. Od 2015. do 2020. bila je članica Upravnog odbora HKA, a u periodu od 2009. do 2015. god. zamjenica predsjednika HKA. Članica je Stručnog savjeta za obnovu od 2020. god. 2000. godine osniva vlastiti Ured ovlaštene arhitektice koji se bavi projektiranjem, stručnim nadzorom, sudskim vještačenjem i vođenjem projekata, gdje je zaposlena.
2000. god. imenovana je stalnim sudskim vještakom za arhitekturu, graditeljstvo i procjene nekretnina od strane Županijskog suda u Zagrebu. Prije toga radila je u Arhitektonskom atelieru Hržić d.o.o. Zagreb, Projektnom zavodu "TEHNIKA" d.d. Zagreb i Biro 71, Ljubljana kao vodeći projektant.

 

Damir Mance

Damir Mance je viši predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i registrirani arhitekt sa strašću za integralnim pristupom projektiranju i digitalnom transformacijom arhitektonske prakse i građevinske industrije općenito. Od 2006. godine, djeluje kroz svoj ured, Arhitektura minimal (A_). U svom znanstvenom radu fokus stavlja na istraživanje tema standarda usluga arhitekata, upravljanja projektima u fazi projektiranja i utjecajima digitalne transformacije na arhitektonsku profesiju.
Član je stručnog povjerenstva za poslijediplomski specijalistički studij iz BIM-a (Building Information Modelling) i aktivni član međunarodne udruge BIM Excellence Initiative kroz koju djeluje kao urednik hrvatskog prijevoda BIM Dictionary. Predsjednik je Odbora za standardizaciju i digitalnu transformaciju arhitektonskih usluga u Hrvatskoj komori arhitekata. Također sudjeluje kao član tehničkog odbora HZN/TO 551 Gradnja pri Hrvatskom zavodu za norme (HZN). U svojem radu naglasak stavlja na evoluciju arhitektonske profesije u digitalnom dobu, motiviran kontinuiranim poboljšanjem i inovacijom uz isticanje važnosti adaptabilnosti i inovativnosti u dinamičnom svijetu u kojem živimo.

 

Koraljka Brebrić Kleončić

Koraljka Brebrić Kleončić projektant je voditelj u Studiju 3LHD u Zagrebu, u kojem s prekidom od 3 godine, kada je radila za Studio BF (od 2003. – 2006.), radi od 1999. god. Surađivala je na kompleksnim projektima i realizacijama, kao što su Memorijalni most hrvatskih branitelja u Rijeci, Detaljni plan uređenja pomorskog putničkog terminala u Rijeci, One Suite Hotel u Srebrenom, SRC Đurđevac, ACI marina Rovinj, Stambeni kompleks K-district Dorćol u Beogradu te Hotel Keight u Opatiji, koji je u izvedbi. Ima bogato i nagrađivano studentsko iskustvo.